MoY architects' / 山 本 基 揮 建 築 設 計 の | BLOG / ブログ | WORKS / 仕事 | PROFILE / 略歴 | CONTACT / 問合せ |

 

1st Floor Kumagaya / 熊谷の一階

This is a renovation of a house. We put a working space in the former storage nearby the entrance and make a big wooden terrace in front of the livingroom and the master room, which reconsitute the spatial relationship between the rooms on the ground floor and outside space.

The terrace which works like a broad outside coriddor makes a new migratory and this extension of the livingroom works also a big entrance space. In addition to this, to layout working space nearby the main enntrance space brings clear charactors to four entrances including the deck space and makes a new relationship between the house and the garden sorrounding it.

In the renovation of the livingroom needs deconstruction to make it expansive, we select materials and colours of the elements accordin to their record to integrate the image of the existing and the image of renovated things. We keep the existing wooden frames and furniture colured dark brown as it is and select light brown material for renovated wooden elements and put black colour to the new added elements like the big slide door, the kitchen counter and the beams.

 

 

 

二世帯同居に向けての戸建て住宅の改修。住宅設備と各室の仕上げの更新にともない、納戸を仕事部屋に変更し、主室と居間に面する庭に大きなデッキスペースを設けることで、一階の居室と外部の関係を再構築しました。

一階に新たな回遊性をもたらす大きなデッキは、居間の延長であるとともに、広縁のような、外廊下のような空間でもあり、大きな玄関としても機能します。これとともに、納戸を仕事部屋に変更することで、大きなデッキを含めた4つの玄関にそれぞれの性格がうまれ、家の周りをぐるりと囲む庭と、家との新たな関係性が生まれました。

開放的な空間とするために一部解体を伴った居間の改修では、ラワン材の建具枠や造作家具など既存の要素は茶褐色のまま、更新した建具・床・壁はシナ材やバーチ材といった淡褐色、天井の梁型・大きな引き戸・、キッチンカウンターといった新たに追加した要素は墨色、と要素の履歴に応じて、素材や色を選択し、既存の住宅のイメージと更新部分の統合を図りました。

 

 

 

 

         
Type : House, Renovation   用途 : 住宅, 改修
Location : Saitama   場所 : 埼玉
Design : 2018, 3-6   設計 : 2018, 3-6
Construction : 2018, 6-9   施工 : 2018, 6-9
Area : 120 ㎡   面積 : 120㎡
Photo : Motoki Yamamoto   写真 : 山本基揮