MoY architects' / 山 本 基 揮 建 築 設 計 の | BLOG / ブログ | WORKS / 仕事 | PROFILE / 略歴 | CONTACT / 問合せ |

 

House Azumino / ハウス 安曇野    

This is a house for a couple and two children at the mountain foot of Azumino, Nagano. The husband has two bases, here and in Tokyo, and the wife often invites people home for her work. Considering following three points, we designed this house. The 1st is their request "a space where people can gather and take advantage of the surrounding nature environment" ; the 2nd is "What is the best way to exist on the border between woods and fields?" ; and the 3rd is the flexibility to accommodate future needs in the space.

In order to realize a large internal space that opens to two different gardens, two L-shaped volumes are placed on a ring-shaped strucure, being covered by a gable roof. Adopting a point-symmetrical space structure, contrast between space A and B are created in the house.

Through a frame of the same shape by a point-symmetrical structure, the subtleties of light in the north, south, east, west, changes in the situation from moment to moment, and differences in seasonal scenery are more clearly captured, and the possibility of choice created by two space arranged symmetrically side by side on the simple grid will bring flexibility to the future life after their children grow up.

 

 

長野県安曇野市の山麓に建つ、夫婦と子供二人のための住宅。東京との二拠点居住の夫、仕事上、人を家に招くことの多い妻、二人の「周りの環境を活かし、人の集まる、気積の大きな空間」という要求と、雑木林と農地の境界に建つ建築のあり方、これからの暮らしに対する可変性。この3点に考慮し、設計を進めました。

南側に広がる田んぼと山並み、北側の雑木林、二つの異なる庭に対して開き、外部へ連続する大きな内部空間を実現するため、リング状の架構に、二つのL型のボリュームを重ね合わせ、切妻屋根をのせました。 南北に視線が通り、二つの庭へと接続する大きな空間。「 」に挟まれた雁行する余白のスペースを中心に、点対称な空間構成をとることで、住宅の内部には対比関係が生まれます。

点対称な構成による、同じ形状のフレームを通すことで、東西南北の光の機微、刻一刻と変わる状況の変化、四季折々の景色といった差異がより鮮明に描き出されます。また、単純なグリッドによる室の配列と、部屋やロフト等、各スペースを対称に並置することで生まれる選択可能性が、子育て後を見据えた、これからの生活に、柔軟性もたらすと考えています。

 

         
Type : House   用途 : 個人住宅
Location : Nagano   場所 : 長野
Design : 2018, 12-2019, 8   設計 : 2018, 12-2019, 8
Construction : 2019, 9-2020,3   施工 : 2019, 9-2020,3
Area : 140 ㎡   面積 : 140 ㎡
Strucure : Ryoma Murata Building Studio 構造 : 村田龍馬設計所
Photo : Ichiro Mishima 写真 : 三嶋一路